ALUFORM PEKİNTAŞ İŞÇİLERİNİN HAK ARAYIŞI SÜRÜYOR !

Aluform Pekintaş işçileri iş akitlerinin fesh edilmesi üzerine fabrika önünde ki oturma eylemlerine devam ediyor.

İnsan Hakları Yayın: 07 Temmuz 2023 - Cuma - Güncelleme: 07.07.2023 13:59:00
Editör - Özel ÇELİK
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

ALUFORM PEKİNTAŞ İŞÇİLERİNİN HAK ARAYIŞI SÜRÜYOR !

Düzce’de faaliyet gösteren Aluform Pekintaş işçileri sendika üyesi oldukları gerekçesiyle hakları ödenmeden iş akitlerinin fesh edilmesi üzerine fabrika önünde ki oturma eylemlerine devam ediyor.

Yaklaşık 9 ay önce fabrika içinde Türk Metal sendikasında örgütlenmeye başlayan işçiler çeşitli gerekçelerle işten atıldılar. Anayasal haklarını kullanmış olmalarına rağmen işveren tarafından kod 25, kod 49 gibi sebeplerle işten çıkartılan işçilerin hukuki mücadelesi bir yandan sürerken, diğer yandan kamuoyu oluşturmak adına girişimlerde bulunmaya da devam ediyorlar.

2022 Eylül ayında ilk etapta 5 işçiyi çıkaran işveren ilerleyen süreçte sendika üyeliğini iptal etmeyen işçileri peyderpey çıkarmaya devam etti.

Eylem çadırında nöbet usulü ile bekleyerek seslerini duyurmaya çalışan işçileri yerinde ziyaret ettik.

Sözlerine “Anayasal hakkımız kullandık, başımıza gelmeyen kalmadı diyerek başlayan ve 28 yıldır fabrikada emek verdiğini söyleyen Tanzer Aydın; “Geçtiğimiz Eylül ayında sendikal faaliyetlere başladık, bu süreçte yönetim tarafından engellendik. Karşı hamleler oldu. Nihayetinde Ekim ayında işletme müdürü, patronun sendikal çalışmalardan dolayı bizimle çalışmak istemediğini belirtti ve bizleri işten çıkarttılar” dedi. Hukuki sürecin aylardır sürdüğünü, henüz bir neticeye varılamadığını ve uzayan mahkeme sürecinin patronun lehine olduğunu belirten Aydın; Bizleri 25. Madde, 49. Madde gibi kusurlu sebeplerden işten attılar. Bu süreçte işsizlik maaşı da alamıyoruz. İşveren çalıştığımız süreçte  ödemelerin bir kısmını elden, bir kısmını ise bankadan ödeyerek brütlerimizi düşük gösterdi. Bu da emekli olan arkadaşların maaş miktarlarında ortaya çıktı. Bu da patronun bize yapmış olduğu en büyük kötülük oldu” şeklinde konuştu.

Bir başka çalışan Yasin Taştekin ise engelli kadrosunda olmasına rağmen her türlü işte çalıştığını, buna rağmen sendikal hakkını kullandığı için işten atıldığını belirterek “ Çalıştığımız fabrika önünde eylem yapmak istediğimiz de valilik tarafından engellendik ve bu hakkımız kullanımımızdan dolayı bir gece de  nezarette kaldık” dedi

Yaklaşık 18 yıl aynı iş yerinde çalışan Mehmet Ali Koç ise sendikalaşma halinde ki arkadaşlarına destek olmak amacıyla sendika üye olduğunu ancak bu girişiminin fabrika yönetimi tarafından e-devlet şifresinin istenerek yine yönetim tarafından istifa ettirildiğini iddia ederek “ Ertesi gün şifrelerimi değiştirerek tekrar sendika üyesi oldum ve arkadaşlarımın devam eden mahkemelerinde gönüllü olarak şahit oldum. Bunu duyan yönetim bir takım vazgeçirme politikaları izledi sonrasında ise iş akdimi fesh etti. 18 yıllık tazminatım da böylece haksız bir şekilde gasp edilmiş oldu” dedi.

25 Yıllık çalışan Murat Çelik ise patronun diğer şirketleri önünde yaptığımız eylemlerden dolayı hakkımızda 20’şer bin liralık manevi tazminat davası açıldı. Bunun bir  yıldırma politikası ve mobing olduğunun altını çizerek,  “Sendikal hakkını kullanan ve e-devlet şifresini fabrika yönetimine vermeyen 5 kişiyi ilk etapta işten attılar. Sendikalaşma sürecinde çeşitli mobinglere maruz kaldık. İbadet özgürlüğümüzü de engellemeye kalktılar” dedi.

 

 

 

Video
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.