İş Görüşmesi Yöntem ve Aşamalarının Nasıl Olduğu Konuşuldu

“İş Görüşmesi Yöntem ve Aşamaları” başlıklı etkinlik, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi, Fatih Sultan Mehmet Amfisi’nde gerçekleştirildi.

Eğitim Yayın: 20 Mart 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 20.03.2024 15:13:00
Editör - Haber Merkezi
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi’nin düzenlediği, “İş Görüşmesi Yöntem ve Aşamaları” başlıklı etkinlik, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi, Fatih Sultan Mehmet Amfisi’nde gerçekleştirildi.

 

Programda Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı, katılımcılara bir iş görüşmesinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için neler yapılması gerektiği konularında ayrıntılı bilgiler aktardı.

İş görüşmelerinin, adayların becerilerini, deneyimlerini ve belirli bir pozisyona uygunluklarını sergiledikleri işe alım sürecinin bir parçası olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı, özgeçmiş, ön yazı, yetenekler, nitelikler, kişisel özellikler, ilk izlenim ve vücut dili gibi iş görüşmelerinde yer alan anahtar kelimelere değindi.

 

İş görüşmesine giderken giyim tarzının nasıl olacağı ve hangi renklerin tercih edilmesi gerektiği konularında detaylı açıklamalarda bulunan Yazıcı, kurum kültürüne uygun kıyafet seçiminin çok önemli olduğunu vurguladı.

 

İş görüşmelerinde işverenin genel amacının, adayı tanıma, yetenek ve uyum değerlendirmesi yapma, motivasyon, iş deneyimi ve başarıyı değerlendirme ve küçük detayları inceleme olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı, işverenler için bir adayda olması gereken en önemli kriterin, pozisyonun gereksinimlerine uygunluk olduğunun altını çizdi.

 

İş görüşmelerine hazırlanırken başvurulan şirket ve pozisyon hakkında araştırma yapılmasının, özgeçmişin veya başvuru belgesinin gözden geçirilmesinin, soru-cevap pratiklerinin yapılmasının, uygun kıyafet seçiminin, zamanında görüşmeye katılma ve gerekli belgelerin yanında bulundurulmasının, rahatlayarak güvenin korunmasının, görüşme esnasında ilgili soruların sorulmasının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Programın son bölümünde, iş görüşmelerinde adayların karşılaşabileceği sorulara ve işverene sorulabilecek uygun soruların neler olabileceğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.                                                                                                                                                                                           

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.