Sanat Eserleri İçin Kağıt Ürettiler

Doç. Dr. Yusuf Parlak, Kağıt Atölyesi’nde Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü öğrencilerine sanat eserleri için el yapımı kağıt ürettirdi.

Kültür - Sanat Yayın: 20 Mart 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 20.03.2024 14:07:00
Editör - Haber Merkezi
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Parlak, Kağıt Atölyesi’nde Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü öğrencilerine sanat eserleri için el yapımı kağıt ürettirdi.

 

Geleneksel el yapımı kağıt hakkında öğrencilere bilgiler veren Doç. Dr. Yusuf Parlak, kağıt yapım tekniklerini uygulamalı olarak göstererek şu ifadelere yer verdi: “Geleneksel sanatlarımızdan Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebrû sanatlarının yapımında çoğunlukla geleneksel yöntemlerle hazırlanmış kağıtlara ihtiyaç duyuluyor. Bu kağıtların tercih edilmesinin başlıca nedeni, mukavemetlerinin yüksek olması ve içerisinde asit vb. kimyasallar bulunmadığı için gelecek nesillere eserlerin bozulmadan aktarılabilmesidir. El yapımı kağıtlar düne kadar yurtdışında üretilip ülkemize geliyordu. Fakat artık kendimiz de kağıt üretebiliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde diğer üniversitelerde akademik düzeyde bu kapsamda sanatsal kağıt üretebilen başka bir atölye daha yok. Üniversitemizin sağladığı bu imkandan öğrencilerimizi de faydalandırmak istedik ve Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü öğrencilerimize yönelik bir etkinlik düzenledik. Bu etkinlik ile öğrencilerimiz Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebrû derslerinde kullanabilecekleri asitsiz kağıtları üretme imkanına eriştiler.”

 

Etkinliğe katılan Düzce Üniversitesi öğrencileriyle birlikte ilk olarak pamuk ve keten karışımı selüloz hazırladıklarını belirten Parlak, “Ardından kağıt teknesine aldığımız bu ham maddeyi elekler yardımıyla keçelerin arasına alarak preste sıkıştırdık. Fazla suyundan arınan kağıtları kurutma tahtalarına alarak işlemi tamamladık. Yaklaşık 20’ye yakın öğrencimiz kendi kağıtlarını yaparak sanatsal eserlerini gelecek nesillere aktarmak için ilk adımlarını atmış oldular. Düzce Üniversitesi olarak bu ayrıcalığı öğrencilerimize yaşatmanın mutluluğunu yaşıyorum.” diye konuştu.

Ebrû sanatı ve el yapımı kağıt alanında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcı Listesi'nde yer alan Yusuf Parlak, aynı zamanda Yaşayan İnsan Hazinesi ve Cumhurbaşkanlığı Sanat Büyük Ödülü sahibi Alparslan Babaoğlu’ndan 2016 yılında Ebrû İcazeti almıştı.

                                                                                                                               

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.