09 Nisan 2022 - Cumartesi

YALAN SÖYLÜYORSUNUZ !

Yazar - Alev İŞLER
Okuma Süresi: 5 dk.
Alev İŞLER

Alev İŞLER

-
Google News

YALAN SÖYLÜYORSUNUZ !

Fiyat artışları durdurulamıyor ve pahalılık artık dayanılmaz bir duruma geldi. 

Geçmişte de büyük enflasyonlar görmüştük ama en azından o dönemlerde halka yalan söylenmiyor, çalışanın, emeklinin maaşlarına da gerçek enflasyon oranlarında zamlar yapılıyordu.

Şimdiyse hem enflasyon oranları doğru açıklanmıyor hem de pahalılığın nedenleri olarak bir ton palavra sıkılıyor.

Enflasyon rakamı açıklandı: yıllık yüzde 61,14 

Açıklanan bile yüksek ama yalan! 

Gerçi sizler de yalan olduğunu bizzat yaşayarak biliyorsunuz ama ben burada rakamsal olarak gerçek enflasyonun ne olduğunu göstereceğim.

Et, yağ, un, şeker, yumurta, süt, peynir, makarna gibi en temel ürünlerin bir yıllık değil, geçen yıl haziran ayından bu yıl şu ana kadar geçen 10 AYLIK dönemini karşılaştıracağım:

5 litre ayçiçek yağı 70 tl’den 200 tl’ye çıktı, artış %186
5 kg Un 18 tl’den 50 tl’ye çıktı,  artış %178
5 kg toz şeker 27 tl’den 70 tl’ye çıktı, artış %159
1 kg tavuk göğüs 30 tl’den 65 tl’ye çıktı, artış %117
1 kg peynir 45 tl’den 90 tl’ye çıktı, artış: %100, 
1 paket makarna 3,5 tl’den 7 tl’ye çıktı, artış %100
30’lu m yumurta 24 tl’den 45 tl’ye çıktı, artış %88
1 kg kıyma 60 tl’den 110 tl’ye çıktı, artış %83
1 lt yarım yağlı süt 4,5 tl – 7,5’ye çıktı, artış %67

Bu 9 en temel ürünün 10 AYLIK fiyat artış ortalaması: %120

Rakam anlaşılmadıysa yazıyla da yazayım: YÜZDE YÜZYİRMİ!

Hani Almanya’da enflasyon %1’den %7’ye çıkınca fiyatların 7 kat arttığını söyleyen bir zat-ı muhterem vardı, şimdi ona soruyorum, enflasyon %10’dan %120’ye çıkınca kaç kat artmış oluyor?

Enflasyonun nedenleri konusunda da bir yığın palavra duyuyoruz.
Stokçular diyorlar, faiz lobileri diyorlar, beş büyük market zinciri diyorlar, dış güçler diyorlar, dünyada pahalılık var diyorlar, savaştan dolayı diyorlar

Diyorlar da diyorlar!...

Kendilerinden başka ne varsa kim varsa suçluyorlar..

Son olarak ta ithalat lobisi dediler. Yanlış duymadınız; ithalat lobisi! Eski tarım bakanı Faruk Çelik ithalat lobisi var, onlar yapıyor dedi.

Her şeyin bir lobisi var bu ülkede. Canı sıkılan lobi kurmuş, ama bu kadar çok lobi olmasına rağmen aha şu lobici diye daha bir kurum, firma ya da kişi bile gösterilemedi.

Yahu elimizi sallasak belki de bir lobiciye çarpıyor olabiliriz ama artık söyleyin, kimler bu lobiciler?

Çok tanıdık kişiler de o nedenle mi dokunamıyorsunuz yoksa?

Bir de dış güçler var. Onları da öğrenemedik bir türlü. Sadece dışarda olduklarını biliyoruz. Ülke mi, zümre mi, aile mi, topluluk mu, uzaylı mı, nasıl bir şey, onu da söylemiyorlar.

Cumhurbaşkanı geçen gün, fahiş kazanç peşinde koşan fırsatçılar bu pahalılığın nedeni dedi. Onlara göz açtırmayacağını, devletin yoğun çalışma içinde olduğunu da ekledi.

Kim bu fırsatçılar ve devlet marketlerde hiçbir işe yaramayan etiket denetimi dışında ne tür çalışma yapıyor? Bu soruların cevapları maalesef yok!

Bütün bu nedenlerin bir kısmı doğru da olabilir; ama siz bütün bunların karşısında ne yapıyorsunuz? Bunun da cevabı yok maalesef!

Bu pahalılık kadar canım neye sıkılıyor biliyor musunuz? 

Bu pahalılığın altında ezilenlere çıkıp utanmadan sıkılmadan yalan söyleyenler hala bulundukları yerlerdeler, hala çifter çifter maaş alıyorlar ve hala konuşuyorlar.

Daha yeni açıklandı; Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş bu görevinin yanında Tüpraş yönetim kurulu üyeliği de yapıyor ve iki işinden toplam 107 bin tl maaş alıyor.

İşte buna canım sıkılıyor!

Bir zamanlar milletin bir yerlerine koyanlar hala koymaya devam ediyorlar

İşte buna canım sıkılıyor!

Ülkedeki gelir dağılımı gün geçtikçe daha bozuluyor, en zengin %20’nin aldığı pay ile en yoksul %20’nin aldığı payın arası iyice açılıyor

İşte buna canım sıkılıyor!

Bu kadar can sıkıntısıyla daha ne kadar devam edilebilir, bilemiyorum.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.