05 Nisan 2024 - Cuma

Gövdesiz Baş Ne Kadar Daha Ayakta Kalabilir

Yazar - Mehmet AKAY
Okuma Süresi: 4 dk.
Mehmet AKAY

Mehmet AKAY

zatezatturi@gmail.com -
Google News

Gövdesiz Baş Ne Kadar Daha Ayakta Kalabilir

 

 

Yerel Seçimleri geç gelen zafer olarak değerlendirmek mümkün. Sekiz ay önce yapılan Başkanlık ve Milletvekili seçimi muhalefet Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde kaybetmişti. Erdoğan ve AKP taşrada aldığı oylarla seçim zaferini yaşamışlardı. Yenilginin faturası Kemal Kılıçdaoğlu’na haklı olarak çıkarıldı. 

 

Çünkü Kemal Kılıçdaoğrlu ırkçı bir parti olan Zafer Partisi ile gizli iş tutması ve 6’lı Masa’nın en geri ırkçı partisi İYİ Parti ve Meral Akşener’e güvenmesi oldu. Masa terk edildiği an seçimin kaybedilmişti, nitekim sonuçlar da bu yönde gerçekleşti.  

 

Bu yenilgiden en iyi dersi CHP çıkardı. Kongre toplandı ve Parti Başkanı değişti. Özgür Özel genç ve dinamik kişiliğiyle parti örgütlerinde karşılık buldu. Yerel Seçimlere de Özgür Özel’in önderliğinde girildi. Batı’da Kürt seçmenle kurulan yeni güven ilişkisi İstanbul ve Ankara Belediye Başkanlığı seçiminde belirleyici oldu. ‘Kent Uzlaşısı’ başarıyla karşılık buldu.

 

CHP uzun bir aradan sonra 17 milyon 350’yi aşkın oy alarak birinci parti oldu. 17 milyondan fazla oy alarak yüzde 37,68’lik bir oy oranına ulaşan CHP, 2024 yerel seçimlerinde büyükşehir belediyelerinden 14, il belediyelerinden 21, ilçe belediyelerinden 337 ve belde belediyelerinden 48 olmak üzere toplamda 420 belediye başkanlığı kazandı.

 

Bu açık ara bir zaferdi.

 

CHP’nin İstanbul ve Ankara Belediye Başkanları seçimleri alacağı tahmin edilse de taşrayı da içine alıp birinci parti çıkacağını kimse aklının ucundan geçirmemişti. Büyük kitleler iktidar partilerinden koparak CHP ve Yeniden Refah Partisine aktı. 

 

Bu oyların iktidara tepki oyları olduğu çok açıktı. 

 

Ekonomik kriz, keyfi hukuk, yolsuzluk, enflasyon iktidarın özellikle Erdoğan’ın inandırıcılığını yitirmesine neden oldu. Erdoğan ve Bakanlarıyla İstanbul’da son bir haftada Murat Kurum’a verdiği desteğe rağmen büyük farklar Ekrem İmamoğlu ikinci kez seçimi kazanmış oldu. 

 

Erdoğan ve yeni rejime karşı halk dur dedi. Hezimet yalnız Erdoğan’ın değil tüm iktidar bileşenlerin ve yeni rejimin oldu. Kayım atanan Kürt illerinde DEM partisi silme kazanırken batı illerinde CHP süpürdü. Önümüzdeki dönem iktidara en yakın parti CHP. CHP Yerel Seçimleri kazanarak iktidarı yerellerden merkeze doğru inşa etme fırsatı buldu. Bu önümüzdeki dönem için çok önemli bir siyasi kazanım.

 

Muhalefetin başarısını hazım edemeyenler Van’da seçilen Başkana mazbatası verilmemeye çalışıldı. Halk direndi ve mazbata Abdullah Zeydan’ın oldu. İktidarı geri adım attıran yalnız Van başta olmak üzere Kürt illerinin sokak protestoları değildi, batı illerinde CHP’nin ve demokrasi güçlerininseçimde iktidarı hezimete uğratmasıydı

 

Böylelikle demokrasi ittifakının kimlerle ve nasıl kurulacağı yeniden ispatlanmış oldu. 

 

Yerel Seçimde Erdoğan, Bahçeli, Cumhur İttifakı ve ırkçılar kaybetti. Meral Akşener, Ümit Özdağ kaybetti.

 

İktidar artık bir karar eşiğinde. 

 

Seçim sonuçlarını görmezden gelerek ülkeyi yönetemeyeceklerini onlarda biliyor. Ya muhalefete el uzatacaklar, ya da yıkım süreci devam edecek. Erdoğan sertleşirse 2028 Seçimini değil bu kışı göremeyebilir.

 

Sözün kısası ve hissesi şu:

 

Erdoğan artık gövdesiz bir baş ve her an devrilebilir. 

 

 

#
Yorumlar (2)
cem
06.04.2024 16:46
alkışlıyorum. Fotoğrafı çok net özetlemişsiniz.
05.04.2024 23:51
Çok iyi tesbitler katılıyorum Yanlız Ekrem İmamoğlu 2 değil 3 kez yendi
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.