05 Kasım 2023 - Pazar

Bir Kurultayın Ardından

CHP'de Yalnız 'Değişimciler' Kazanmadı Türk Siyaseti de Kazandı!

Yazar - Mehmet AKAY
Okuma Süresi: 5 dk.
Mehmet AKAY

Mehmet AKAY

zatezatturi@gmail.com -
Google News

CHP'de Yalnız 'Değişimciler' Kazanmadı Türk Siyaseti de Kazandı! 

CHP'nin, Ankara Spor Salonu'nda "İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’nda, genel başkanlık seçimi iki turda sonuçlandı. İlk turda Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı. 18 oy geçersiz, 2 oy ise boş çıktı. Hiçbir aday genel başkan seçilmek için gerekli olan 1366 delegenin salt çoğunluğunun oyunu alamadığı için seçim ikinci tura kaldı. 'Değişimciler'in adayı Özgür Özel, ikinci turda 812 oyla, partinin yeni genel başkanı seçildi. Kılıçdaroğlu, 13 yıldır yürüttüğü genel başkanlığa, kurultay yenilgisiyle veda etti. 

Kurultay Demokratik Bir Seçime Sahne Oldu

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı nispeten demokratik ortamda gerçekleşti. Adayların konuşmaları ve delegelerin özgür iradeleriyle yaşanan rekabet yıllardır özlemi çektiğimiz demokratik bir tablo sundu. İktidar ve değişim iddiasına sahip en güçlü muhalefet partisinin kırmadan, dökmeden zorlu bir kurultayı tatlı bir rekabetle yaşaması takdire şayan. Keza bu zor kurultayda lider değişimine sorunsuz sahne olması sanırım Türk siyasetinin hafızasına şimdiden kazınmış ve uzun yıllar örnek olarak anılacaktır. Umarım bu demokratik kurultay mecliste bulunan diğer partilere de örnek olur.

'Değişimciler' İktidar Yolunun İlk Taşını Döşediler 

CHP içinde 'değişimcilerin' içinde Ekrem İmamoğlu önemli bir aktör oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'İstanbul'u alan Türkiye’yi kazanır.' söylemi Ekrem İmamoğlu'nun Türk siyasetindeki rolünü çok açık biçimde ortaya koymuştu. Böyle bir başarıyı elde etmiş bir siyasetçi olan Ekrem İmamoğlu'nun CHP içinde etkin olmaması gözardı edilemezdi. Nitekim CHP'nin 38. Olağan Kongresi Ekrem İmamoğlu'nun damgasıyla sonuçlandı.

Türkiye’de hemen her çevrenin kabul ettiği bir siyasi gerçeklik var. O da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dışında halkla en iyi iletişim kurabilen siyasetçinin E. İmamoğlu olduğu gerçeğidir. Böyle bir özelliği olan siyasetçinin CHP'nin taşlarını yerinden oynatması bekleniyordu. Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu ikilisi büyük değişimin ilk adımını CHP liderliği üzerinde gerçekleşti. Bu yeni kadro CHP'nin Parti Meclisini de belirleyip yeni bir siyasi stratejiyle yola devam edecektir. 

Yeni kadronun sanırım ilk hedefi 5 ay sonra yapılacak yerel secimler. Eğer Kemal Kılıçdaroğlu parti liderliğini sürdürseydi önümüzdeki yerel seçiminde CHP büyük bir yenilgi şoku yaşaması muhtemel ihtimaller arasında sayılıyordu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı Seçiminde izlediği 'gizli ve komplovari' seçim stratejisi bu yenilginin temel unsuru olacaktı. Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu'nun zaferi bu olumsuz olasılığı ortadan kaldırdı. Bu ikilinin siyaseten önü açıldığı söylenebilir. Yerel Seçimler bu sürecin barometresi olacaktır. 

İktidar ve Yeni CHP 

Özgür Özel'in liderliğindeki CHP, eski CHP olmayacağı çok açık. CHP içinde çok çalışkan ve militan özelliğiyle bilinen Özgür Özel sol ve sosyal demokrat özelliğiyle tanınan bir siyasi kişilik. Dolaysıyla Ekrem İmamoğlu'nun desteğiyle de CHP üzerinde sol ideolojik ve politik bir eğilim oluşturmaları büyük ihtimal. Şunu açık söylemek gerekirse Özgür Özel emanetçi bir lider olmayacak kadar siyasi jargonu güçlü bir lider. Ekrem İmamoğlu, İstanbul Belediye Başkanlığı görevinive yeni adaylığını sürdürecektir. Ekrem İmamoğlu'ndan beklenen, Özgür Özel önderliğinde 2028'de Cumhurbaşkanlığı adayı olmaktır. Eğer erken seçim olursa bu durum değişmeyecektir. 

İktidar cumhuriyetin ikinci yüzyılın kendi yüzyılı olarak biçimlendirme hayali Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu ikilisi karşında zora girdiği, en azından İktidar tarafında tedirginlik yarattığı çok açık. Dolaysıyla CHP'de yalnız 'değişimciler' kazanmadı, Türk siyaseti de kazandı, diyebiliyoruz. 

Türk siyasetine şimdiden hayırlı olsun.

Mehmet Akay

Mehmet Akay, ilk şiir kitabı Gece Metrosu 1997'de Doruk Yayınları tarafından yayımlandı. Şiirleri, anlatı, deneme, inceleme, söyleşi ve yazıları; Hürriyet Gösteri, Cumhuriyet Kitap Eki, Şiirden Dergisi gibi ulusal edebiyat dergilerde yer aldı. Yazarın Charles Bukowski üzerine yazdığı makale ile katkı sunduğu Dâhiler ve Aşkları ikinci kitabı 2008 yılında yayımlandı. Kitapta yer alan inceleme yazısı daha sonra Sesli Kitap haline getirildi. Yazarın katkıda bulunduğu diğer kitap 2015 yılında Aşk Üzerine Düşünceler kitabıdır. Ardıç Konuşması şiir kitabı 2017 yılında, 2020 yılında Ateşin Felaketi kitabı, 2021 yılında 80 Kuşağının Üç Şairi üzerine şiir inceleme kitabı, 2021 yılında Göle ağladım /Çöl oldum şiir kitabını yayımladı. 2022 yılında Gökyüzü Gazelleri, 2023 yılında Ay Saati şiir kitabı Şiirden Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır. Mehmet Akay'ın bazı şiirleri bestekâr ve gitarist Hasan Cihat Örter tarafından bestelenmiştir.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.