15 Mayıs 2023 - Pazartesi

ERDOĞAN İLK TURDA SEÇİLEMEDİ!

Seçimden kimse zaferle çıkmadı!

Yazar - Mehmet AKAY
Okuma Süresi: 3 dk.
Mehmet AKAY

Mehmet AKAY

zatezatturi@gmail.com -
Google News

 

13. Cumhurbaşkanlığı ikinci tura kalırken meclis seçimi ise kesinleşti. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle Sinan Oğan yüzde beş oy alarak cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura kalmasını sağladı. Henüz resmi olmayan sonuçlara göre öngörülen bir sonuç oldu diyebiliriz. 

MECLİS CUMHUR İTTİFAKI’NIN 

Cumhur İttifakı mecliste çoğunluğu aldığı kesinleşmiş görünüyor. Yeni meclis aritmetiğinde AKP,  Yeniden Refah, Hizbullah(HÜDAPAR), MHP Cumhur İttifakı’nın sağcı partileri olarak yerini almış oldu. 2018 seçimini ölçü alırsak Erdoğan ve AKP oy kaybı yaşarken Cumhur İttifakı’nın diğer bileşenleri oyunu artırdı. Ekonomik krizin ve depremin yarattığı fatura Erdoğan’a ve AKP'ye kesildiği açık. AKP yaklaşık yüzde on oy kaybına uğradı. Bu oylar yine ittifakı oluşturan partilere dağıldığı gözlemek mümkün. 

İKİNCİ TUR KILIÇDAROĞLU'NUN! 

Çok açık ki Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçtirmeyen başta Kürt oyları olduğu gibi Kılıçdaroğlu'nun yıllardır ısrarla gösterdiği performans olduğu söylenebilir. ATA İttifakının adayı Sinan Oğan faktörü Kılıçdaroğlu'nun ilk turda seçilmesine engel oldu. Ancak Sinan Oğan ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu destekleyecektir, tabanın eğilimi de bu yönde. İkinci tur Kılıçdaroğlu'nun olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. 

Cumhur İttifakı mecliste çoğunluğu almasıyla beraber Kılıçdaroğlu ikinci turda seçildiğinde meclis karşısında güçsüz kalacaktır. Cumhur İttifakı’nın mecliste 300 milletvekilinden fazla milletvekili sayısı Kılıçdaroğlu’nun önünde engel gibi görünüyor. Yani 2019 İstanbul Belediye Seçiminin oluşturduğu bir kompozisyon Kılıçdaroğlu’nun karşında konumlanacak. Ekrem İmamoğlu, Belediye Başkanlığında nasıl zorlandıysa Kılıçdaroğlu da Cumhurbaşkanlığında zorlanacağı açık. 

ERDOĞAN MECLİS DIŞI 

Erdoğan ikinci turda seçilemediğinde otomatik olarak meclis dışında kalacak. Bu da pek çok siyasi tartışmalara, gerilimlere gebe. Cumhur İttifakı devam eder mi, dağılır mı, AKP, Erdoğan’sız yeni süreçte dağılır mı, dağılırsa milletvekilleri hangi partilere kayar gibi sorular önümüzdeki döneme ait. Ancak ikinci tur sonrası AKP’nin durumunun pek parlak olmadığı söylenebilir. 

Ne Erdoğan, ne AKP, ne Cumhur İttifakı, ne’de Millet İttifakı bir zafer kazandığı söylenemez. Kimse zafer sarhoşluğuna kapılmasın, derim. İkinci turun hemen ardından meclis yoğun bir siyasi rekabete tanıklık edecektir.

İkinci turla birlikte meclis dışında kalan Erdoğan’ın siyasi hayatının bittiğini şimdiden ilan edilebilir.

#
Yorumlar (1)
Mustafa Sarıoğlu
16.05.2023 01:07
Zannetmiyorum Sinan Oğanın Kılıçtaroğlunun yanında yer alacağını az kaldı Göreceğiz yaptığın analizin sonuçlarını .
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.